Coropceni – Monitorizarea Achizițiilor Publice [RAPORT]

 

  1. Numele localității, instituției monitorizate, anul monitorizării:

 Primăria satului Coropceni, Telenești, 2019.

  1. Date generale despre achiziții publice și licitații ale primăriei satului Coropceni, Telenești. 

Suma totală a achizițiilor publice locale a Primăriei Coropceni, Telenești a fost de 1 064 926.51 lei. Am consultat pagina Agenției de Stat Achiziții Publice pentru a verifica contractele atribuite (dacă au fost) în 2019 ale autorității contractante Primăria satului Coropceni. Nu au fost găsite careva contracte. 

  1. Tipurile de achiziții publice planificate în funcție de mărimea contractului – contract de valoare mică, cererea ofertelor, licitație.

În total, pe durata anului 2019, primăria satului Coropceni a planificat achiziții publice în valoare de 868 009 lei, toate prin Contracte de mică valoare. 

Dintre ele:
Achiziții de bunuri – 483 300 lei

Servicii – 108 580 lei 

Lucrări – 276 129 lei. 

  1. Date despre agenții economici cărora le-au fost atribuite contracte cu autoritatea contractantă monitorizată (primărie / direcție raională / instituție de învățămînt / instituție de sănătate publică etc.)

 

Lista agenților economici cărora le-au fost atribuite contracte Conducătorul Adresa Nr. de contracte câștigate
TIRAMISA S.R.L. Georgeta Covaliov-Rusu Orhei, str. Scrisului Latin, 2 4
FRUCTE EXOTICE SRL COJOCARU PETRU Teleneşti, str. Eminescu Mihai, 5 4
LUMEA PAINII S.R.L. ANDREI VASILE Teleneşti, str. 8 Martie, 44 1
BUDĂI GRUP S.R.L. SCURTU VALENTIN Telenești, Budăi 
MOLDTELECOM S.A.   Chișinău 4
MOLDOVAGAZ S.A.   Chișinău 1
GNF FURNIZARE ENERGIE S.R.L.   Chișinău 6
STEPROSICONS S.R.L. STEGARESCU SERGHEI Teleneşti, Suhuluceni 1
TEHINSTALSERVICE S.R.L. Sergiu Paladi Teleneşti, Chiştelniţa 2
PETROM-MOLDOVA S.R.L.   Chișinău 2
S.C. S & T PRODPAN S.R.L. STEGARESCU TEODORA/STEGĂRESCU IACOB Teleneşti, Suhuluceni 2
SA HIDROCONSTRUCTOR Alexandru Mocanu Orhei, Pelivan 1
ORVICAL-COM S.R.L. COŞNEANU VICTOR Orhei, str. Unirii, 57 K 1
CH4 ENGINEERING S.R.L. Ilie Lupașco Criuleni, Măgdăceşti 1

 

În total primăria Coropceni a încheiat contracte de mică valoare cu 14 agenți economici. 

Dintre ei, doar 6 își au sediile în raionul Telenești iar restul se află la Orhei, Criuleni și Chișinău. 

Cu unii agenți – S.C. S & T PRODPAN S.R.L., TEHINSTALSERVICE S.R.L., PETROM-MOLDOVA S.R.L., GNF FURNIZARE ENERGIE S.R.L., BUDĂI GRUP S.R.L., MOLDTELECOM S.A., BUDĂI GRUP S.R.L., TIRAMISA S.R.L. și FRUCTE EXOTICE SRL au fost încheiate mai mult de un contract. 

Cele mai multe contracte, în număr de 6, au fost încheiate cu compania Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie. 

Nu am găsit cazuri în care contractele să fie divizate pentru a menține suma totală a contractului sub 200 mii lei. Unele companii obțin mai multe contracte pentru că prestează servicii mai multor instituții finanțate din bugetul local – grădinița, căminul cultural, biblioteca publică, aparatul primarului. 

  1. Studii de caz. Note de teren.

Doi dintre agenții economici – S.C. S & T PRODPAN S.R.L. și STEPROSICONS S.R.L.  – sînt înregistrați în satul vecin, Suhuluceni, tot din raionul Telenești.
Conducătorii acestora – Stegărescu Iacob și Stegărescu Serghei sînt în relație de tată și fiu.
Iacob Stegărescu, fondator și președinte, pînă în 2019, al S.C. S & T PRODPAN S.R.L., a fost ales primar al satului Suhuluceni la alegerile locale din 2019. Anterior acesta a ocupat și funcția de șef al secției construcții Telenești.
Despre el, mai multe surse media au scris că ar cîștiga contracte pe bandă rulantă în raionul Telenești.
Sursă: https://tv8.md/2018/04/23/cum-firmele-sefului-sectiei-constructii-telenesti-sunt-favorite-la-concursurile-de-achizitii-organizate-in-raion/

Consultînd registrul contractelor atribuite de pe site-ul Agenției Achiziții Publice am constata că firmele S.C. S & T PRODPAN S.R.L. și STEPROSICONS S.R.L. au mai cîștigat anterior contracte de lucrări în domeniul construcțiilor, atît în satul Coropceni cît și în alte sate ale raionului Telenești.
Nu dispunem de date pentru a ne pronunța asupra vreunor interese ascunse. 

Seria de rapoarte de monitorizare a achizițiilor publice, sunt lucrările participanților elaborate în cadrul proiectului „Amplificator Civic Local” și nu pretind a fi investigații jurnalistice, iar datele prezentate sunt pentru a oferi cetățenilor o viziune asupra felului în care sunt cheltuiți banii publici. Raportul reprezintă o lucrare de curs în baza datelor oferite de autoritățile publice locale, cât și în baza informațiilor publice disponibile pe site-urile oficiale. În cazul în care identificați o eroare, vă rugăm să ne expediați un mesaj la adresa comunitati.active@gmail.com

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a “”A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă” în cadrul proiectului ”Amplificator Civic Local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.